Znáte Duolingo? Je to pěkná webová aplikace na učení jazyků. Můžete se učit němčinu, španělštinu, italštinu, francouzštinu nebo portugalštinu. Drobnou nevýhodou může být to, že výchozím jazykem je angličtina, takže se neučíte čeština -> němčina, ale angličtina -> němčina. Na druhou stranu si zas prosvištíte i spelling anglických slov.

Funguje to na principu interaktivních cvičení, kdy buď vybíráte správnou odpověď z nabídky nebo ji píšete sami. Případně tam jsou poslechová cvičení (musíte napsat, to co vám řekli) nebo naopak musíte sami něco říci a kontroluje vám to výslovnost (funguje to až překvapivě dobře).

Duolingo - ukázka 1

Duolingo - ukázka 2

Jednotlivá cvičení jsou v lekcích, které jsou uspořádány do stromu a postupně se vám odemykají:

Duolingo - strom znalostí

Během toho, co děláte cvičení si Duolingo sbírá data o tom, jak vám to jde, takže pak vám v lekcích může nabízet slovíčka, která často motáte. A tím, že ta učící data sbírají od spoustu lidí, tak vidí, s kterými věcmi je problém a mohou je vylepšovat.

Mají i aplikace pro Android/iOS (i pro tablety) (doufám, že WP8 bude brzy), takže se nemusíte učit jen u počítače. Aplikace si dokonce umí stáhnout několik lekcí dopředu offline, takže se můžete učit i bez internetu (a ono se to pak sesynchronizuje zpět).

Z jedné studie vychází, že se po 34 hodin používání Duolinga umí člověk stejně španělsky jako po semestru španělštiny na VŠ (a to je pěkné, ne?).

Jo a celé to je zadarmo. Jak je to možné? Mají to vymyšlené tak, že peníze budou získávat za crowdsourcované překlady (pokud se 5 lidí shodne na stejném překladu, tak to asi bude správně). Aby měl kdo překládat, tak je potřeba lidi ten jazyk nejdříve naučit a pak teprve jim nabízet překládání jako procvičování. Nicméně pokud nechcete, tak se těmi překlady vůbec nemusíte zabývat a můžete jen dělat cvičení.

Duolingo je i gamifikované, takže za úspěšně splněné lekce a procvičování sbíráte body, můžete vidět, kolik bodů mají vaši kamarádi apod. U jazyka se říká, že je dobré se učit pravidelně, takže vám Duolingo ukazuje i kolik dní v řadě jste získali alespoň nějaké body (teď mám 29). A snažím se každý den (hned ráno) udělat alespoň několik cvičení, aby to dalo kolem 50 bodů.

Duolingo leaderboard

Dříve to pár lidí používalo, ale teď už tam jsem sám a ostatní to flákají. Mám podobný pocit jako tenkrát, když jsem hrál WoW na serveru, který jsem si rozjel u sebe na počítači... Takže až si dočtete článek a zaregistrujete se na Duolingu, tak si mě tam nezapomeňte přidat.

Samozřejmě Duolingo nestačí jako jediný zdroj pro učení cizího jazyka, ale je to pořád lepší než nic. Já se na Duolingu učím němčinu a vzhledem k tomu, že i přes můj odpor mě na gymplu trochu gramatiky a slovíček naučili, tak to jde docela dobře. Kdo si pamatuje, jaký byl můj vztah k němčině na gymplu, tak mu musí být jasné, jak je Duolingo super :-)

Duoling - Duo Owl