Ahoj,

v pondělí jsem měl zkoušku ze statistiky a chtěl bych shrnout, z čeho je nejlepší se na ni připravovat. Statistiku mám za jedna, tak snad vím o čem mluvím :-)

Oficiálně se říká, že nejlepší je Statistika pro ekonomy (Hindls,Hronová,Seger) a Statistika pro ekonomy - Aplikace (Marek Luboš a kolektiv). Každá z nich stojí kolem 400Kč a má kolem 400 stránek docela složitého textu - ano, ideální se z nich učit pár dní před zkouškou. Obě jsem si koupil a za celý semestr je prakticky neotevřel.

Mnohem lepší je se učit ze Statiky pro flákače, kterou zpracoval jeden (bývalý) student. Ta má stránek 68 a svého času ji prodával v papírové podobě za 120Kč (teď je k dispozici v PDF zdarma). Je v ní shrnuta veškerá teorie potřebná ke zkoušce a obsahuje i spoustu typových příkladů. A dá se projít za jeden den ;-) Pokud ji zkombinujete ještě se slidy ze cvičení například od http://www.jana-fenclova.php5.cz/materialy_ke_cvicenim.php nebo https://webhosting.vse.cz/basm01/, tak to ke zkoušce úplně stačí. (update 1/2019 - ani jeden z odkazů už bohužel nefunguje)

Přemýšlel jsem, čím to je, že z perfektně zpracovaných, odborných knížek se učí mnohem méně efektivně než ze studentského materiálu. Podle mě to je tím, že když učebnici píšou lidé s hodně tituly, tak mají tendenci používat více odborných výrazů než je potřeba a snaží se nejméně o 100% faktickou přesnost. Na druhou stranu, autorovi studentského materiálu se na odborném statistickém sympoziu /co by tam taky dělal/ nebude nikdo posmívat, že něco zjednodušil nebo to vysvětlil polopaticky běžnou řečí. A v neposlední řadě, je mnohem lepší, když se v příkladech nakupují pivo a chipsy, vybírají cigarety z krabičky a počítá variabilita bezdomovci vyžebraných darů na Václaváku a na Hlaváku :-)

Statistice zdar! Nazdar!

P.S.: Pokud vám SPF pomůže, tak autor má na webu číslo účtu, tak mu poděkujte :)