Mám v PC docela dost programů, které čas od času potřebují aktualizovat. Některé se o to starají samy, nejlépe z nich asi Google Chrome, který o tom nedává ani vědět (super!). Některé se o to nestarají nebo jsem to u nich možná vypnul, protože s tím moc otravovaly :) Stejně tak některé programy, které používám v portable režimu, se samy od sebe neaktualizují a je to nutné udělat ručně.

Proč vůbec aktualizovat?

Nové verze většinou obsahují bezpečnostní opravy, nové funkce a nebo opravy chyb.

Co s tím?

Jako dobrý nástroj se mi osvědčil FileHippo.com Update Checker (FileHippo.com je obdoba českého stahuj.cz nebo slunecnice.cz).

Funguje tak, že po spuštění projde standardní adresáře, kam se instalují programy (Program Files), v nich vyhledá nainstalované programy a porovnává jejich verze s nejnovějšími verzemi ve své databázi. Po skončení kontroly se otevře webová stránka s přehledem zastaralých programů a možností stažení aktuální verze.

Nestandardní adresáře

Pokud máte aplikace nainstalované i v neobvyklých adresářích (třeba jako já ty portable), tak je potřeba to Update Checkeru říct. To uděláte tak, že po jeho spuštění vyberete volbu Settings, tam se přepnete na záložku Custom Locations, kde je můžete přidat. Poté potvrdíte pomocí OK a spustíte kontrolu znovu pomocí Retry.

Závěrem

A co vy, kontrolujete si aktuálnost používaných programů? Nebo to necháváte na nich a když se chtějí aktualizovat, tak je necháte?