Vzhledem k tomu, že od druhého semestru pendluji mezi Jabloncem a kolejí (kde jsem od úterý do čtvrtka) jsem byl nucen přejít od papírové metody na čistě elektronickou. A to v kombinaci Outlook + synchronizace s mobilem (NK 5130). Na levé kontextové klávese mám nastavené rychlé přidání úkolu.

Všechny úkoly si poznamenávám, nenechávám si nic, co bych si musel zbytečně pamatovat. Přes týden se mi většinou nashromáždí více věcí (různé úkoly, seminárky), ty řeším až o víkendu. Pro prioritizaci úkolů mi stačí nastavení důležitosti na 'Vysoká', kterou označuji úkoly, pro které by bylo dobré, aby byly vyřešeny co nejdříve.

Kalendář používám pro "day-specific-information" a pro "time-specific-events" (aka schůzky).

Místo papírového Someday/Maybe jsem začal používat Poznámky v Outlooku, které se také se synchronizují s mobilem.

Pracovní věci (Shopio) mám evidované zvlášť, v ActiveCollabu

Efektivita

Zjistil jsem, že pro mě je teď mnohem důležitější pohnout s efektivitou, protože úkoly už si evidovat zvládám a většinou vím, co bych měl dělat. Jenže dost často se stane, že nedělám (a např. místo toho píšu blogpost ;-) )

První krokem bylo přidat do hosts souboru: 127.0.0.1 facebook.com www.facebook.com news.google.cz twitter.com www.twitter.com webtrh.cz www.webtrh.cz jablonecky.denik.cz www.ct24.cz ct24.cz a zakomentovávám (pomocí #) si to vždy jen po obědě, jako relax.

Dalším krokem bylo otočení denního režimu zpět na denní. Představte si mít do oběda hotové všechny stěžejní úkoly pro daný den a pak už jen došolíchat některé další, odpovědět na maily a končit s prací třeba v jednu nebo ve dvě... :-) Snažím se teď chodit dříve spát a dříve vstávat, podle toho jak se dostanu do postele, tak nastavím budík mezi 8:15 a 9h. Cíl je chodit spát do jedenácti a vstávat před osmou, abych v osm začal. Jen to není moc možné zkombinovat se školou, protože v úterý musím vstávám v 5:45 a na koleji se většinou nedá usnout dříve než před půlnoci.

Až zvládnu toto, bude dalším krokem vyzkoušet něco jako Pomodoro, i když s asi většími bloky.