Už jsem psal o tom, jak dát dohromady fotky z více foťáků, dnes se budu zabývat tím, jak si pak fotky z různých akcí uspořádat v počítači.

Začal bych tím, že pro práci s fotkami nepoužívam žádný specializovaný program, jen IrfanView a TotalCommander, kde si pomocí CTRL+SHIFT+F1 přepínám na zobrazení náhledů.

Jak organizovat fotografie v počítači

Častý způsob, jak si pojmenovávat složky s fotkami je podle události a připojit k tomu rok. Pak vzniknou složky jako Vánoce 2013, Velikonoce 2013, nebo Řecko 2013. Velkou nevýhodou je, že když je seřadíme abecedně, tak nejsou seřazené chronologicky. Jako nejlepší způsob se mi osvědčilo je pojmenovávat ROK-MĚSÍC-DEN AKCE (YYYY-MM-DD AKCE). U vícedenních akcí používám jako datum poslední den akce. Takže to pak vypadá jako 2013-12-04 Ples VŠE nebo 2014-01-01 Silvestrovský Outdoor (důležité jsou i počáteční nuly). Pak se složky s fotkami řadí správně.

Jak zálohovat fotografie

O zálohování obecně už jsem psal. Fotky mám uložené ve Skydrive a zároveň je ještě pravidelně ukládám na exterňák (při zálohování jen na exterňák pozor na to, že pokud vám zloděj ukradne notebook, tak dost možná vezme i exterňák, který bude vedle na stole).

Jak probrat fotografie

Když se dříve fotilo na film, tak si každý fotku rozmyslel a fotil jen zajímavé věci, protože každý fotka přišla na několik korun. Dnes se jich na každé akci nafláká spoustu a maximálně se vymažou rozmazané a zařadí do správně pojmenované složky. Kdy jste si naposledy prohlíželi fotky zpátky? Já už dlouho ne, protože se mi nechce prohlížet 500 fotek z dvoudenní akce. Dává mi smysl si nechat jen 30-50 nejhezčích z akce (případně x počet dnů akce), protože to už se dá prohlédnout a bude mě to bavit.

Výzva!

Pouštím se do třídění fotek (aktuálně mám 18 GB a 11 tisíc fotek) a postupně je budu probírat a nechávat si jen ty nejhezčí. Nechcete se připojit a dát si pravidlo, že každý den večer místo sezení u Facebooku protřídíte jednu složku fotek? Pokud se chcete společně motivovat, tak napište jako nový komentář, kolik fotek máte a kolik místa zabírají (pravé tlačítko v průzkumníkovi na složku s fotkami). A řekněme každých 14 dní napište jako odpověď na svůj komentář aktuální stav. Já ho budu dopisovat přímo sem, na konec článku.

  • 2.1.2014: 11 009 fotek (18,1 GB)
  • 15.1.2014: 10 267 fotek (17,4 GB)
  • 30.1.2014: ...
  • 6.4.2014: 10 894 fotek (18,4 GB) //nějak se mi to vymklo a spíš přibývají než ubývají
  • ...
  • ...
  • 6.10.2016 20 245 fotek (52,3 GB), no nějak se to nedaří, ale zas jsem si do počítače přendal i nějaké z DVD ze školy a tak.

Budu také rád, pokud se v komentářích podělíte o svůj systém na organizaci a zálohování fotek.