Během dvou týdnů v Málaze (10.10. - 23.10.) jsem nasbíral pár tipů, které vám pomohou si pobyt užít ještě více. (Tipy ke Španělsku obecně jsem sepsal v samostatném článku).

V lednu 2018 jsem byl v Málaze znovu a nasbíral jsem další tipy, které jsem dal do samostatného článku Málaga - co kdy, kde a jak? Podruhé.

Malagueta

Bydlení

První týden jsem bydlel v centru (~200m od Picassova muzea), což bylo super na prozkoumávání města. Nevýhodou bylo, že v ulici bylo několik barů a Španělé v pátek a sobotu rozhodně nekončí o půlnoci (a ještě v úterý - protože mi tam vyšel středeční svátek). Ale se špunty do uší to nebyl problém. A mít to kamkoliv kousek bylo super.

Druhý týden jsem bydlel v pokoji v domku se zahradou v Huelinu (taková rezidenční čtvrť), kousek od pláže. Byl tam klid a blízko na trh, jen na meetupy do centra to holt byla 3km procházka podél moře.

Co navštívit

V neděli má většina muzeí a památek odpoledne a navečer vstup zdarma (doporučuji čas vždycky ověřit na webu)

  • Teatro Romano - vykopaný kus starého římského amfiteátru - vstup zadarmo (nemají to napsané zvenku), pozor na otevírací dobu - vyšlo mi to až napotřetí, co jsem šel okolo
  • Museo Picasso - v neděli 17-19 zdarma (místo €7). Kolem 17h tam byla dost dlouhá fronta, ale o něco později tam už nečekal skoro nikdo. Když je vstup zdarma, tak si za €1 můžete půjčit audioguide (jinak je v ceně). Pokud, podobně jako já, moc nemáte přehled o umění, tak doporučuji si nejdříve o Picassovi přečíst na Wikipedii. Diky tomu a audioguide jsem si to příjemně užil. Jo ať vás to nepřekvapí, při vstupu rentgenují batohy.
  • Castillo de Gibralfaro - hrad na kopci s výborným výhledem do okolí. Cestou půjdete okolo vyhlídky a z ní můžete odbočit po pěšince, která cestu nahoru prodlouží asi o půl kilometru - ale stojí to za to (je z ní mj. focená ta fotka nahoře). A úplně super je vyjít si na vyhlídku v noci a podívat se na osvětlené město. V neděli odpoledne je vstup do hradu zdarma (jinak myslím €2). A až budete na hradě, tak se kromě rozhlížení z hradeb podívejte dovnitř, pěstují tam různé věci, které se tam pěstovaly v době, kdy ho arabové postavili.
  • Alcazaba - arabská pevnost, v neděli odpoledne vstup zdarma (jinak myslím €2)
  • Parque del Oeste - nádherný park v Heulinu - sochy, fontánky, rybník s černými labutěmi a želvičkami. Má dvě části, které jsou propojené podchodem pod silnicí.
  • Couchsurfing meetupy - viz kapitola Setkávání se s místními v Tipy ke Španělsku.

Praktické

  • Voda - nejdřív jsem ji tahal ze supermarketu, ale pak jsem zjistil, že jde pít i tu z vodovodu. Místní ji moc nepijí (nebo si ji filtrují), protože jim nechutná, ale podle mě se dá (a nic mi z ní nebylo).
  • Mercado de Huelin - místní trh, kilo avokád od €1, v Mercadoně €4.65. Většina věcí je výhodnější ve větších objemech (2 kg mandarinek €1.8 apod). Prodávají se tam jak bananas, tak plátanos canarias, což jsou banány z kanárských ostrovů - a podle mě jsou o něco chutnější. (hned vedle trhu jsem našel příjemnou kavárnu s dobrými churros).
  • Déšť - za ty dva týdny to hodněkrát vypadalo na déšť, AccuWeather hlásil bouřku na každý den. A pršelo 2× a bouřka nebyla ani jedna. Takže se neděste deště a nerušte si program. Ale pro jistotu si vezměte do batohu větrovku.