Kolem Velikonoc jsem byl týden za Ivčou v Linzi a i když to je na poznání nějaké kultury hrozně krátká doba, tak mám pár zajímavých postřehů, o které se chci podělit.

Kouření

Občas se objeví nějaká tendenční mapka, kde ČR je poslední země EU, kde se může v restauracích kouřit a kde je Rakousko označeno jako "v restauracích kouření zakázáno". A to není pravda. V Rakousku se provozovny pod 50m2 mohou rozhodnout, jestli budou kuřácké nebo nekuřácké a ty větší musí být nekuřácké nebo mít stavebně oddělené prostory pro kuřáky (takže žádný zákaz, ale spíš skoro stejně jako v ČR). (zdroj)

Pocitově se tam na veřejnosti kouří víc než v Praze. Automaty na cigarety na ulicích a popelníky na stolcích přes McD mě docela překvapily.

Obchody s potravinami

V Rakousku jim zřejmě hodně záleží na tom, aby potraviny, které kupují, byly z rakouské produkce. Téměř všechno má na sobě nějakou variaci na nápis "Qualität aus Österreich".

Mají v nabídce výrazně víc věci s popiskem BIO.

Zajímavé je, že na rozdíl od ČR, kde je ve městě spíše méně větších obchodů s potravinami, tak v Linzi je spíše více menších (rozlohou). Takže spíš menší SPAR, Tesco, Billa, Hofer - ale ne obrovský Kaufland.

A většina obchodů má zavřeno v neděli a ve svátek. A také zavírají večer výrazně dříve (třeba ve 20h)

Peníze

Samozřejmě je všechno po přepočtu v Rakousku dražší. Ale zase na druhou stranu, když jsme byli na burgeru (menu €10), tak tam měli vyvěšený inzerát, že hledají někoho na pečení burgerů. Za €1500.

Tím, že nejsem moc zvyklý používat eura, tak mě také překvapilo, že se platí i jednotlivými centíky (= 27 haléřů).

Co se jinam nevešlo

  • Spousta cyklistů. Fakt spoustu.
  • V Linzi jsem potkával mnohem více různě zahalených žen (od šátku na hlavě, až po jen mezeru na oči)
  • Světla na semaforech blikají, když se blíží přepnutí barvy